Det sägs vara bäst på morgonen…

Det kroppen behöver när vi vaknar är oftast inte att vi sätter oss och äter – den första hungern är snarare behovet av vatten och syre, och kanske lite egenkärlek?

Enligt en bekant som är läkare inom Ayurveda bör man vänta med frukosten ca en timme för att låta kroppen vakna ordentligt.

Stress och utbrändhet är något som så många lider av. Att på något sätt förbereda sig inför dagen kan göra att man bättre behåller energi och en distans till allt.

Som jag skrev i inlägget Som man bäddar får man ligga gör jag bl.a. lite yoga-övningar på morgonen. Vi är alla olika och man ska därför göra det som passar en själv – kolla på tv, limma modellflygplan, gå ut och springa…
Vissa är morgonpigga och andra är nattugglor, men om det första man gör är att direkt slänga i sig frukost (om ens det) och sedan klara-färdiga-gå till jobbet för att på vägen dit ögna igenom tidiningens inte allt för positiva nyheter, är det inte så konstigt om det känns som att livet ljuder:

“Jag är fattig bonddräng, men jag lever ändå. Dagar går och kommer, medan jag knogar på…”

Ett alternativ till att stå och göra en solhälsning i pyjamasen, kan vara att fortsätta med det som kroppen självmant börjar med – att sträcka på sig och stretcha en liten stund.

Många relaterar stretchning med smärta, men det ska inte göra ont. Att stressa och pressa muskeln för att komma så långt som möjligt, så snabbt som möjligt, gör bara att den dras sönder och stelheten ökar. Stress är lathet – att inte palla göra en sak i taget – ordentligt.

Det tar ca 30 sekunder för att stretcha musklerna, men det som ofta är kort och stramt är bindväven [fascia] som sitter runtomkring, och den tar längre tid på sig för att släppa efter, vad tålamodet än säger…

Det finns en jätteskön och effektiv metod som kallas KAT, vilket innebär att man stannar upp i ett utsträckt läge som känns lite grann, och sedan spänner området i 5-10 sek så att blod samlas i området. Blodcirkulation ökar rörligheten och bidrar till kroppens fenomenala självläkning.
Sträck musklerna sedan försiktigt lite till, och innan det första steget upprepas ska man vila och andas i det nya uppsträckta läget en stund – man kan tänka att man “andas ner” till de stela kroppsdelarna och skickar lite extra kärlek och omtanke dit, istället för irritation och agg.

 

På morgonen har hjärnan fortfarande inte hunnit utsättas för så många intryck och man befinner sig redan i ett nyvaket snooze-gos-tillstånd – det är därför enklare att göra “meditativa” [koncentrerade] övningar då.

Ett exempel kan vara att fokusera på sin in-och utandning. Slå på fantasin och förställ dig hur inandningen fyller varenda cell i kroppen med vitt eller blått ljus, som sedan töms av utandningen. Likt havets vågor, som i en jämn takt sköljer strandkanten… in… och ut…

Ett andra exempel är att vatten, vid inandningen, dras upp genom fötternas rötter – upp genom ben och resten av kroppen, för att sedan rinna ner och ut, vid utandningen.

 

#Babysteps
Sätt en timer och träna koncentrationsförmågan i 5 minuter den första veckans mornar. Öka sedan till 6, 7, 8 minuter… du har resterande livslängd på dig, så ingen stress.

Det tar alltså ungefär lika lång tid som att koka ett ägg, och på tal om det kan man efter denna intima stund med sig själv, äta frukost.
Den som väntar på något gott…

20131031-121848.jpg

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s