Hormoni

20130926-103214.jpg

Har haft sämre hud ett tag nu, men min kvinnliga intuition säger mig att det beror på en hormonell obalans igen. Jag använder ju en progesteronkräm, ProgesterAll – bioidentiska hormoner, som ska balansera östrogenet och på så sätt humöret (läs tidigare inlägg här). Första månaden funkade det jättebra och jag kände att det verkligen hjälpte mot humörsvägningarna; jag kände mig mer balanserad och lugn inombords och det syntes även på huden.
Tyvärr visste jag inte att man ska sluta använda krämen när man förväntas få mens, så andra månaden fortsatte jag och sköt därför upp mensen. Efter det har den varit helt oregelbunden och jag har därför haft svårt att räkna ut första mensdagen, och därav också när ägglossningen är.. Krämen ska alltså bara användas de 14 sista dagarna av varje cykel. Det här är ungefär lika komplicerat som bokföring..

För att få förklarat hur jag ska gå till väga har jag varit i kontakt med Sylvia Oppenheim – självlärd grundare för föreningen Hormoni. Hon
svarar på alla frågor om humörsvägningar, hormoner, PMS, stress, klimakteriebesvär osv. och hur t.ex. oro eller nedstämdhet kan ha
hormonella samband. Läs mer på www.hormoni.se eller maila sylvia@hormoni.se. Hon håller även i massa intressanta webbföreläsningar gratis via hemsidan.

Förlåt till alla känsliga läsare som tycker det är blodigt allvar med mens och så. Jag vill bara uppmärksamma hormonernas starka påverkan för hur vi mår, och förmedla att det finns hjälp om man känner disharmoni!

Och till er killar; håll ut! Detta är ett av de svåraste mandomsprov. Försök stötta monstret du delar ditt liv med, finn styrka i att du slipper kastas mellan att vara en tickande bomb, ett gråtandes litet barn, en ignorant surpuppa, en odemokratisk militärchef… Hon behöver något solitt att hålla fast vid i denna stormvind!
Det kan finnas en fysisk förklaring – hon behöver inte vara schizofren, och det behöver inte vara ditt fel.

0 thoughts on “Hormoni”

 1. suttit och bläddrat lite på din blogg. och det gör så fruktansvärt ont att läsa det du skriver om din dåliga hy för jag känner igen mig så himla väl. ingen kan förstå hur en annan människa mår djupt in, men jag förstår dig till stor del. det är ett jävla helvete. fortsätt kämpa, kram på dig !!

  Like

  1. Hej Sandra!
   Tack för din kommentar, jag blir så glad när det jag skriver blir läst och kan delas av andra som känner igen sig!
   Mina humörsvägningar och hud har balanserats något otroligt genom min mat, jag vill verkligen understyrka hur viktig kosten är. Läs hur jag äter på följande länk http://blogg.improveme.se/almqvistblogg/2013/08/27/svar-hur-gi-ater-jag/

   B-vitaminer är också jätteviktiga, B6 sägs hjälpa vid PMS – hormonell obalans. Kram!

   Like

 2. Hej Sara!

  Jag har läst flera inlägg i din blogg nu, och jag känner igen mig väldigt.
  Jag har alltid ätit vegetariskt, relativt glutenfritt och som laktosintolerant så har det inte heller blivit särskilt mycket mjölkprodukter.
  När jag var 24 så började min hud göra uppror, mestadels i ansiktet. Kring mun, haka och kindben. Jag provade allt; huskurer, inte använda smink, använda “bra” smink, ändra kost. Listan är lång. Kanske inte gick så pass långt att jag provade att badda mitt ansikte med urin, men det var inte långt ifrån. Till saken hör också att jag inte har använt p-piller sen jag var 16.

  Hur som haver, jag uppsökte läkare efter om och men och de bekräftade då att det var hormonrubbningar jag hade och därmed satte de mig på en kur med Tetralysal, och det fungerade otroligt bra. Jag åt det i cirka 1 år, och därefter trappade jag ned. Nu, 3 år senare, har jag stundvis utbrott, men inte alls som jag hade förut.
  Svårt att komma till skott uppenbarligen, men min fråga är alltså om du har provat läkemedel utav den sorten?

  Ha det så bra och hoppas att du finner/har hittat en lösning!

  Sandra

  Like

  1. Hej Sandra och tack för din kommentar!
   Jag har faktiskt testat Tetralysal, det var flera år sedan men det fungerade inte – det enda som fungerat för mig är att äta rätt, eftersom problemet är min mage (inflammation i tarmen) efter flera antibiotika-kurer mot först halsfluss och bihåleinflammation.

   Just nu har jag tyvärr sämre hud igen, jag misstänker att det fortfarande inte är magen som är bra, samt hormonellt. Jag kan heller inte äta p-piller men använder ProgesterAll progesteron-kräm för att balansera östrogenet – det tar dock sin tid!

   Men tusen tack för ditt råd – och vad kul att du hittat någonting som fungerar för dig!

   Kram Sara

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s