Don’t hate – appreciate!

Vi har, ambitiöst, hittat på och delat upp tiden i dagar, veckor, månader, år osv. En av dessa dagar döptes till Måndag.

De flesta har en något negativ inställning till Måndag, men om man lägger sina förutfattade meningar åt sidan och ger denna dag en chans, inser man att även detta dygnets 24 timmar blir vad man gör dem till – precis som med den mer populära Fredagens!

Ett sätt att uppskatta måndagar och även de andra vardagarna som stryker mot avlägsna väggar medan helgen står i centrum, kan vara att ha någonting att se fram emot på dem. Det kanske finns någonting som man alltid velat testa på, eller så behöver man kanske ha en eftermiddag där man tränar på att inte göra någonting alls.

Man glömmer ofta bort att det som skiljer oss från gnagare i ekorr-hjul är den fria viljan. Hur man lägger upp sitt liv före och efter jobbet – hela ens livsstil – ligger i ens egna händer.

Ingen kommer tacka dig för dina kreativa bortförklaringar från att inte ha tagit ansvar för ditt eget liv, när du ligger på dödsbädden och ångrar hur du klamrat dig fast vid “sen” och vad du därför aldrig gjorde. Ett av få tillfällen som det är för sent för att vara efterklok…

Så länge man frågar sig själv hur man vill leva får man direkt tillgång till det vi alla strävar efter: frihet. Då kan man njuta av veckans alla sju dagar. Att bara leva på 2 av dem vore minst sagt att begränsa sig.

Måndagkväll innebär för mig att gå på yoga. Det roliga är att jag ofta ett par timmar innan passet inte riktigt känner för att gå dit.

“Den som inte har tid att meditera 1 timme om dagen, bör göra det i 2.”

Väl på plats och nere i varv, i kontakt med kroppen för en stund, kommer en känsla jag inte hade velat missa. Den känslan erbjuds i varje ögonblick, om man försöker vara med i det man gör. Vilken tur att man blir bättre på det man tränar på 🙂

Det är ganska nytt för mig att sätta av tid till något som bara är för min egen skull. Det är kanske därför jag, så här nyligen påfylld med inspiration hehe, demonstrerar för vikten av att göra något – utan att känna skuld – som kanske inte stryker duktigheten medhårs och inte kan redovisa något direkt vinnande syfte – förutom att det är gött.

Och det är motsatsen till egoism att göra så, för man blir en mycket gladare medmänniska med mer medkänsla för sina medmänniskor om man tar åt sig en bit av sin uppdelade dag, och ägnar sig åt det som man finner betydelsefullt.

Det är kanske den enda skyldighet man har – att vara sann mot sig själv.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s