Fluortandkrämens påverkan på sköldkörteln…

A smile - the best make-up there is!

Jag har på läst på många olika ställen att vår munhälsa kan vara avgörande för vår livslängd. Det sägs också att varje tand är sammankopplat till ett visst organ.
Något som uppmärksammats på senaste är fluortandkräm, och det alltså fluorets påverkan som diskuteras.

Man blir sedan liten uppmanad att använda fluortandkräm och fluorskölj, eftersom fluor “motverkar plack och karies” som ger hål i tänderna. Men plack och karies är med andra ord bakterier från gamla matrester – vilka man inte får bort mellan de bakre, tjockare tänderna enbart med tandborsten. För att undvika hål ska man istället bli bättre på att regelbundet använda tandvård (t.ex. tandtrådsbyglar från Plackers). Allt är vanor och med de flesta vanor kommer ett beroende – när man väl fått smak för den lena och rena känsla som tandtråd lämnar efter sig, kan man inte sluta.

Som massageterapeut jobbade jag ett tag på ett spa som erbjöd tandblekning, därigenom gick jag en utbildning till tandblekare via Brilliant Smile. De förklarade att tändernas färgnyans dels beror på genetiska faktorer, men också på dricksvattnet – närmare bestämt fluorhalten i vattnet. Fluor ger på sikt missfärgningar, men något som är av större relevans är att fluor även kan påverka sköldkörtelns funktion. Om man har amalgamfyllningar – vilka innehåller den, i rumstemperatur, flytande metallen kvicksilver, och samtidigt har guld-lagningar, vilket är en ganska vanlig kombination, uppstår en galvanisk ström som stör sköldkörtelns funktion = utsöndring av hormoner som styr ämnesomsättningen. Amalgamfyllningarna bör i detta fall bytas ut.

Läs mer om detta här (länk). Vid frågor rekommenderar jag att belasta min biopats telefontid som äger rum på måndagar 9.30-10.30, på telefonnummer 031-562230.

Sådant vi dagligen använder påverkar oss i längden. Tandkräm utan fluor finns att köpa på de flesta hälsokostaffärer, från 30 kr och uppåt. Det bör finnas i vanliga mataffärer inom kort, med tanke på hur hälsomedvetna vi är här i Sverige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s