Kroppens minne

Många känner nog igen sig i att vilja ta igen “missad” träning, efter att man, oavsett anledning, inte tränat. Det går inte. Det som däremot går, och relativt lätt också, är att på så sätt överträna och få skador – så man inte kan träna på ett tag, igen.

Som jag skrev i gårdagens inlägg är muskler en färskvara – men häng inte läpp för det. Kroppen har ett otroligt bra muskelminne. Den tar sig snabbt tillbaks till det den en gång varit (ännu ett skäl till att hålla i tyglarna och inte överdriva träningen efter uppehåll).

Det kroppsliga minnet av det vi en gång lärt oss, gäller för både bra och dåliga vanor. Om man en gång lärt sig att cykla, kommer kroppen ihåg hur man gör det trots att man inte cyklar på flera år.
Om man är ute och springer mycket på våren och sommaren, men har uppehåll under vinterhalvåret, upplevs det ofta som jobbigt att börja springa igen, följande vår. Det beror ofta på att kroppen springer med samma löpsteg som sist, men det orkar man inte rent konditionsmässigt.
Likadant om en person slutar röka och sedan, oavsett längd på uppehåll, börjar röka igen, är det sannolikt att hen i stort sett direkt börjar röka lika många ciggaretter som då hen slutade. (Tänka sig att ordet hen skulle komma till användning i denna grad – vid dess ankomst dissade jag det totalt… Förutfattade meningar stämmer sällan ;-))

Det är verkligen kul att ha energi till lite tyngre träning igen.
Min återfunna styrka beror inte bara på att mina mediciner inte längre ger sådana väldiga symtom, orsaken beror mycket på att jag lyckas behålla min energi under dagen. Jag försöker påminna mig själv om att tillämpa det jag ville förmedla i inlägget Om du bryr dig om dig själv – sluta bry dig, vilket sammanfattningsvis innebar följande: att göra dagens göromål helhjärtat, fast att hålla en viss distans. Att inte ge sig själv hän helt och hållet – till något.

0 thoughts on “Kroppens minne”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s