Ipren är inte en intelligent värktablett

Rullgardinen fick skilja mig från marknaden i höstsolen som vi hade planerat att åka till igår.

Med en uppvärmd vetekudde längs min hukade rygg och en kall trasa som ögonbindel sov jag hela lördagen, bortsett från få stunder av ett så kallat vaket tillstånd som påminde om hur huvudet och ögonen ilade av smärta, och hur kroppens alla leder värkte som om de bestod av glas som krossades mot mina känselnerver.
Jag påmindes också om hur fantastiskt det är att vara frisk – något man annars allt för ofta tar för givet. Det är tur att man blir sjuk
ibland.

Redan när jag gick upp igår på morgonen mådde jag illa, och från en stund till en annan började jag frysa och fick 39-graders feber.
Jag tar i stort sett aldrig febernedsättande – poängen är att kroppstemperaturen ska stiga, vilket den gör för att aktiviteten i immunförsvaret (de
vita blodkropparna) ökar. Dessa bekämpar bakterier och virus, vilka dessutom inte trivs i den förhöjda kroppstemperaturen.

Måste man så måste man, men det är alltid bra att undvika NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska- och smärtstillande läkemedel).
Dess syntetiska, konstgjorda ämnen kan skada mage och lever samt öka blödningsbenägenhet.

Det finns ett alternativ som ger exakt samma effekt som en Alvedon eller en Ipren; en hög dos av omega 3 (2000 mg morgon
och kväll) eller högt koncentrerad gurkmeja.
Det räcker inte med att ha gurkmeja i maten, men det finns i koncentrerade kapslar på hälsokostaffärer.
Många förkylningskurer, t.ex. ett högt intag av vitlök, ingefära och C-vitamin, hjälper inte så mycket när man redan är sjuk, utan det ska man försöka inta regelbundet för att i förebyggande syfte stärka sitt immunförsvar.

Läs ett mormors-recept och ett polskt recept mot förkylning här. Nu ska jag gå ut och gå i den friska luften bara för att jag kan:-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s