Debaaatt


Jag läste den här artikeln om ett förslag om att ha könsneutrala toaletter. En tjej jag är bekant med på Facebook efter att ha gått samma gymnasium som, är aktiv inom Stockholms Universitets studentkår och även inom detta ämne, könsneutrala toaletter, som alltså ”inte bygger på könssystemet där det bara finns kvinnor eller män”. Min första tanke – vad finns det mer?
Anledningen till att det ska vara könsneutrala toaletter är ”för att de ska vara tillgängliga för alla”. Min andra tanke är om man kan behålla handikappstoaletterna, för killarna kommer ju behöva kunna kissa någonstans med tanke på hur lång kö det alltid är på tjejtoan.

Skämt o sido, människan är ett djur med sex som primärt syfte i livet. Allt börjar och slutar med sexualitet, allt går egentligen ut på det. Med tanke på det anser jag att det är viktigt att för det första behålla den sexuella attraktionen mellan varandra, vilket man gör genom att utföra sina behov, peta sig i näsan, fisa osv. avskilt. Det fungerar alldeles utmärkt i och med att vi går på olika toaletter och därför kan låtsas som att ingen av oss gör sådana saker.
För det andra skulle jag inte vilja gå in på en offentlig toalett och inse att jag är ensam tjej där inne och att övriga 10 pers i kön, är av manligt kön. Jag vet inte men kakel, färdigneddragna gylfar, dörrlås och öronbedövande handtorksapparater låter inte som en bra kombination.

Vad hände med det fina med att vara olika? Varför drar vi inte nytta av att vi är det? Alla på jorden är olika och inuti varje människa finns det ett flertal olika personer/personligheter/ego eller vad man nu vill kalla det som drar och sliter i oss från två håll i denna motsatsernas strid som vi kallar livet. Hur som helst, vi är män och kvinnor, vi är inte samma sort, och jag tycker att det är en bra sak och inte en dålig. Vi kan dra nytta av att vi är olika, t.ex. genom hur vi ser på ett problem; vi ser saker och ting från olika synvinklar, enligt en teori är det från planeten Mars respektive Venus. Vi kan dra nytta av våra fysiska olikheter genom att t.ex. dela upp sysslor utifrån våra egenskaper, vad vi gillar och vad vi är bra på, för man gillar ju egentligen att göra det man är bra på.

Varför kämpar inte feminister istället för att bevara kvinnan och hennes oslagbara egenskaper och förmågor? Speciellt när man som tjejen i artikeln på Stockholms Universitet besitter den makt hon gör genom sin starka röst, och hon lägger den på frågan om offentliga toaletter. Det är absurt, för det första växer det man lägger sin energi på, så det som växer i det här fallet är det faktum att vi har två olika kön. För det andra är det precis som om den typiska ”bisexuella feministen” måste leta efter att göra det runtomkring annorlunda, bara för att hon själv är “annorlunda” och inte känner att hon passar in i den globala uppsättningen av Noaks ark som från begynnelsen ska vara summan av en manlig och en kvinnlig term. Och det är ju enklare att vilja anpassa och förändra samhället utefter sig själv, istället för att själv anpassa sig till samhället, men det tycker liksom Syriens president också.
Om en bi- eller homosexuell person skulle känna att det vore absolut sanning och totalt naturligt att attraheras av personer med samma kön, borde det väl inte finnas något behov av att förändra någonting, med undantag från t.ex. miljöförgiftade hav och att polerna håller på att smälta, för man får ju ha sex med vem man vill och hur man vill, det spelar ingen roll, verkligen.
Eller var universum kanske hela tiden beroende av hur den lilla människan slutligen skulle komma till jorden och ta bort motsatserna, ying yang, positivt negativt, kallt varmt, ljust mörkt, kvinna man, så att allting blir plus minus noll – neutralt? Det kanske är så jorden ska gå under till slut, om inte tredje världskriget och hinner före då.

Vi föddes som kvinna eller man, och inte som en “hen”, eller? Det är typiskt landet-lätt-och-lagom att vilja smeta ut det som skiljer oss åt så vi blir en enda stor gemensam smet av varken det ena eller det andra. Folk har slutat göra saker för varandra om det inte får något tillbaks, bara för att det då inte är “lika”.
Nu ska man ta bort tjejtoaletten, ordet “hon”, och man ska inte säga “mammaledig” utan ”föräldraledig”. Helst av allt ska man inte ens vara mammaledig, för att det är ju  orättvist att pappan får gå iväg tidigt på morgonen och slita på sitt jobb tills på kvällen måndag till fredag, och inte mamman. Hon får ju annars i lugn och ro vara hemma och på sina egna villkor uppfostra sitt barn.

Jag bodde i Centralamerika i ett halvår där många män är ”macho”, de har minsann inte glömt bort sin roll och plats i samhällets hierarki, vilket är längst ner tillsammans med djuren men dock bredvid, eller bakom, sin kvinna (bildligt talat). De beundrar och dyrkar kvinnor, gammal som ung, de låter aldrig en kvinna bära tunga påsar eller betala på restaurang, de skulle aldrig lämna henne ensam någonstans, de jobbar måndag-lördag för att försörja sin familj, de tilltalar inte ens kvinnor med samma ord som till män av ren respekt. Att de sedan vaktar henne med machete anses i vissas ögon som att gå till viss överdrift, men i andras som något otroligt romantiskt… Poängen är att kvinnan tillåts att vara kvinna på detta sätt, medans det i Sverige verkar som något “fult” att ha den kvinnliga rollen, att det inte är lika “bra” som att ha den manliga rollen, så alla ska ha en och samma roll.

Avslutningsvis, börjar och slutar allt med sexualitet, och jag dömer ingen, (med betoning på jag). Vi är djur, och om man återgår till just djuren ser man inte så ofta att tuppar exempelvis tagit över hälften av ansvaret att värpa ägg, att isbjörnsmammor överlåtit sina bebisar till hanen för han skulle tro att det var mat, att lejonhanar överlåtit ansvaret som djungelns konung till en hona, eller att djur börjat sätta på andra djur med samma kön..?
Men det kanske är människans enorma intelligens som gjort att avviker från övrig natur. Och det är ju inte så bra i så fall, för då är det ju inte lika.

0 thoughts on “Debaaatt”

    1. Sexualitet är en instinktiv drift som man måste få utlopp för på ett eller annat sätt. Djur tänker inte, de agerar, så man kan tänka sig om det inte finns någon hona/hane i närheten, kan vara en anledning. Sen kan det vara så att de är involutionerande…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s